Da bi u potpunosti vidjeli sadržaj ove stranice potrebno je instalirati Adobe Flash Player.
Get Adobe Flash player


O Nama...

Prvi susret s pasminom Tornjak ostvario sam otprilike 2005 godine kada sam u šetnji karlovačkim parkom vidio ponosnog šarenog mužjaka krupne građe. Bio je u društvu svojih vlasnika i dvoje djece koja su se veselo igrala s njim. On je zračio ljepotom i neopisivim ponosom. Zainteresirano sam prišao ponosnim vlasnicima koji su srdačno podijelili informacije o svom psu. Nisu krili svoje oduševljenje i to me je dodatno potaknulo da se što više informiram o pasmini. Od tada nastojim što više naučiti o karakteru, izgledu i ostalim njihovim karakteristikama. U meni je cijelo vrijeme tinjala želja da se i mojoj obitelji pridruži baš jedan takav plemeniti, šareni mužjak s puno dlake. Tada je to bila moja vizija Tornjaka kao i većine ljudi koji ne gledaju očima uzgajivača.

Nakon nekog vremena uz potporu svoje obitelji čvrsto sam odlučio kupiti baš jednog takvog psa za ljubimca. To se krajem 2006. godine i ostvarilo, kada se  našoj obitelji pridružio jedan mali „plišani“ mužjak po imenu Lord. Bilo je to neumorno štene koje bi me svakom svojom ludorijom razveseljavalo. Nastojao sam fotografiranjem zabilježiti svaki trenutak njegovog odrastanja. Od tih materijala tokom godine dana napravio sam i objavio web stranicu. Kontaktirajući s uzgajivačima zaključio sam da bi trebao Lorda odvesti na uzgojni pregled kako bi i on imao prilike doprinjeti širenju ove prekrasne pasmine. Uz druženje s uzgajivačima Tornjaka u meni se budila sve veća želja da i sam postanem jedan od njih. Nakon toga ubrzo se obitelji pridružila ženka tornjaka pod imenom Sika. Ona nas je očarala svojim neopisivo plemenitim i lijepim pogledom. Odlučio sam se na registraciju uzgajivačnice tornjaka u želji da svojim radom i ljubavi prema njima pridonesem boljitku, očuvanju i razvoju ove hrvatske autohtone pasmine. Prilikom odabira imena uzgajivačnice želja mi je bila da naziv bude usko povezan sa pasminom. Odlučio sam se za naziv CANMONTANA koji je proizašao iz Latinskog naziva Canis Montanus (planinski pas) kako su u povijesnim spisima nazivali Tornjaka. Lord i Sika u cijeloj ovoj priči i dalje ostaju prvo ljubimci, a onda sve drugo. Od tada s više ili manje uspjeha  redovito posjećujemo izložbene manifestacije, a zadnjih godinu dana postigli smo iznimne izložbene rezultate. To je godina koju zasigurno nećemo nikad zaboraviti i koja će uvijek vući lijepa sijećanja na druženje i ostvarene povijesne izložbene rezultate ove pasmine. Jedan od prvih istaknutih rezultata je bio na CACIB ZADAR 2011. godine kad je  Lord u vrlo jakoj konkurenciji zauzeo prvo mjesto FCI II grupe. Ovakav rezultat nije bio zabilježen u skorijoj povijesti pasmine. Dodatno u BISu ove manifestacije Lord je bio postavljen na visoko 3. mjesto. To je bio tek početak  značajnijih rezultata te probitak Tornjaka u sam vrh izložbene elite. S ponosom mogu reći da smo time probili led i olakšali put ostalim izlagačima i uzgajivačima Tornjaka u pohodu na izložbene rezultate. Posebice kako bi bilo što manje predrasuda prema Tornjacima pošto su još uvijek samo uvijetno priznati od strane FCI  - temeljne svjetske kinološke organizacije.

Od tada je Lord osvojio mnoštvo CAC titula (prvak pasmine), zatvorio HR šampionat,  6 puta bio prvi u FCI II grupi, 3 puta bio pobijednik cjelokupne izložbe, ostvario CACIB SUPREME BIS titulu te je na Europskoj izložbi održanoj u Nizozemskoj odabran za Europskog prvaka ove pasmine za 2011. godinu. To su ukratko naši veći izložbeni rezultati s kojima se ponosimo i kakve želimo svim ostalim našim prijateljima uzgajivačima.
S vremenom se naša uzgajivačnica obogatila s još dva psa iz našeg uzgoja te nam je želja da se taj trend nastavi i u budućnosti.

Kratko o Tornjaku.
To je plemeniti pas, velikog rasta, izuzetne kvalitete dlake i smirenog karaktera.  Pošto je njihova temeljna zadaća čuvanje zna biti i oštar, a kada to nije potrebno vrlo umiljat i blag. Neopisivo vole djecu i njihovo društvo, a posebno se vežu uz ljude s kojima odrastaju i koji im zamjenjuju njihovo „stado“ ukoliko se ne radi o radnom psu. Pastirski psi njihovog tipa imaju vrlo bogatu dlaku te je u određenim periodima potrebna dodatna briga njihovih vlasnika oko četkanja i uređivanja. Vrlo su uredni psi koji uz malo brige i njege pružaju izvanrednu ljepotu i predstavljaju veliko zadovoljstvo i ponos njihovim vlasnicima.

                                                                                                         Canmontana Team